خواندنیهای زعفران

مرحله زاج آب در کشت زعفران

زاج آب
۰
(۰)

زاج آب چه مرحله ای از آبیاری است

در این مقاله قصد داریم به یکی از مراحل مهم در آبیاری مزرعه زعفران بپردازیم . این مرحله از آبیاری زاج آب نام دارد . درواقع زاج آب مترادف با زن زائو ( در حال زایمان ) می باشد . بدین صورت که زمین زعفران به مانند یک زن که زایمان کرده و گل های زعفران از دلش بیرون آمده  تشبیه شده  و زاج آب نامگذاری شده است .

زاج آب یکی از مهم ترین مراحل آبیاری است ، دقیقا مانند یک مادر  که بعد از زایمان نیاز به تجدید قوا دارد و می بایست مورد توجه و رسیدگی قرار گیرد تا انرژی از دست رفته اش پس از زایمان را دوباره بدست بیاورد . ما هم دقیقا در آبیاری زاج آب قرار است همین کار را با زمین زعفران انجام دهیم، شاید بپرسید چگونه ؟


خرید زعفران

مهمترین و مقدم ترین اقدام کوددهی مناسب و اصولی است. با دادن کود اوره یا همان کود سفید و حتی دادن کود پتاس بالا و سپس یک آبیاری سطحی انرژی از دست رفته ناشی از گلدهی را مجدد به زمین زعفران بر می گردانیم.

زاج آب چگونه انجام میشود

این آبیاری باید به‌صورت سبک در حدی که فقط سطح خاک خیس شود انجام  شود ؛ چون با آبیاری اول که به صورت عمیق و قبل از گلدهی انجام شده است  در عمق خاک رطوبت کافی نفوذ نموده است . آبیاری زاج آب اواخر آبان یا اوایل آذرماه پس از ظاهر شدن برگ ها ( علف های سبز رنگ ) و پایان برداشت گل های زعفران صورت می گیرد.

بیشتر بخوانید :  آفات زعفران

همانطور که بالاتر اشاره شد در زاج آب  از کود اوره استفاده می شود . کود اوره دارای ۴۶ درصد نیتروژن خالص می‌باشد . عنصر ازت یا نیتروژن جزء ضروری برای ساخت پروتئین‌ها می‌باشد و در بیشتر فرآیند رشد و فتوسنتز گیاه نقش اساسی دارد ؛ همچنین عنصر نیتروژن برای گیاه در جذب برخی از عناصر نیز مؤثر است به همین دلیل وجود نیتروژن در محیط فرایندهای مرتبط با رشد و تقویت گیاه نقش حیاتی ایفا می‌کنند.

مرحله زاج آب نقش بسیار مهمی در  رشد و نمو ریشه‌های پیاز زعفران و رساندن غذا به آنها و درشت شدن پیاز دختر دارند . بنابراین حتماً این مرحله آبیاری می بایست  در زمان مناسب و به‌دقت انجام شوند .

اگر مزرعه زعفران گلدهی نداشت، زمانی از کود زاج آب استفاده کنید که برگ های تیج ها ( ساقه های سبز ) رشد کرده باشد و به حدود ۱۰ سانتی متر برسد، رنگ برگ ها سبز تیره می شود و دیگر گلدهی اتفاق نمی افتد بنابراین زمان زاج آب رسیده است و می توان آبیاری کرد.

با توجه به همه موارد گفته شده به این نتیجه میرسیم که زعفران گیاهی است که به آبیاری زیادی نیاز ندارد ،  اما این موضوع از اهمیت آبیاری صحیح و مناسب به گیاه زعفران نمی کاهد و همان تعداد محدود آبیاری حائز اهمیت هستند و زاج آب مرحله ای است که بسیار مهم بوده  و تاثیر بسیار زیادی در کیفیت پیازهای دختری ، همچنین گلدهی و کیفیت گل های زعفران برای سال زراعی آینده دارد .

توجه و آگاهی کشاورزان به این موارد منجر به تولید زعفران مرغوب و با کیفیت می گردد. به همین علت کسب مشورت از کارشناسان این حوزه برای کشاورزان ضروری می‌باشد.

بیشتر بخوانید :  دسته‌بندی انواع زعفران

از این رو مدیریت کردن آبیاری زعفران یک امر مهم در کشاورزی است که باید به آن توجه کرد تا با حداقل میزان آبیاری چه از نظر صرفه جویی در هزینه ها و چه از لحاظ صرفه جویی در مصرف آب و به ویژه در مناطقی که با محدودیت های آبی مواجه هستند، بتوان بالاترین بازدهی را به جهت برداشت محصول از گیاه زعفران بدست آورد و این بازدهی را برای سال های بعد نیز حفظ نمود .

حتما بخوانید : نحوه آبیاری گیاه زعفران

 

 

 

 

 

لینک همکار

این مقاله چقدر برای شما مفید بود ؟

روی ستاره کلیک کنید

Average Rating ۰ / ۵. Vote count: ۰

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *