مقدمه
در ابتدا و قبل از هر توضیحی میتوانید با تماشای ویدیوی آموزشی زیر با یکی از بهترین روشها برای نگهداری زعفران آب شده آشنا شوید.
ویدیوی آموزش طرز نگهداری زعفران آب شده برای طولانی مدت
زعفران خواص زیادی دارد از طرفی گرانقیمت ترین ادویه جهان است در نتیجه بسیار مهم است پس از خرید زعفران روش درستی را برای نگهداری از آن در پیش بگیرید تا کیفیت زعفران افت پیدا نکند.
در نظر داشته باشید عوامل شیمیایی موجود در زعفران که رنگ و عطر زعفران را ایجاد میکنند در صورت نگهداری نادرست کاهش پیدا میکنند.
در صورت کاهش این عوامل شیمیایی کیفیت زعفران هم به شدت افت میکند و رنگدهی و عطر مناسب نخواهد داشت.
با توجه به این موارد اهمیت آشنایی با شیوههای درست نگهداری از زعفران برای ما روشن می شود.
موادی که در زعفران باعث رنگدهی و عطر آن میشوند چیستند
سه عامل شیمیایی در زعفران وجود دارند که منشاء رنگ، عطر و طعم آن هستند.
این سه ماده عبارتند از :
کروسین | عامل رنگ زعفران |
سافرانال | عامل عطر زعفران |
پیکروکروسین | عامل طعم زعفران |
هر عاملی که بر میزان و کیفیت این سه ماده اثر منفی بگذارد موجب افت کیفیت زعفران میشود.
با توجه به گرانبها بودن زعفران و ضرورت جلوگیری از اتلاف آن موارد مرتبط با نگهداری زعفران باید جدی گرفته شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون مواد شیمیایی موجود در زعفران که باعث رنگدهی و عطر آن میشوند میتوانید مقاله زیر را بخوانید
نکات کلیدی در نگهداری از زعفران
- هنگام نگهداری از زعفران نباید آن را در معرض نور مستقیم طبیعی یا غیر طبیعی قرار دهید.
- زعفران خشک نباید در معرض گرمای زیاد قرار گرفته و نگهداری شود.
- زعفران را در معرض رطوبت نگهداری نکنید.
- زعفران را در ظروف بدون درپوش محکم نگهداری نکنید.
- زعفران را در معرض مواد و یا ادویههایی که بوی شدید و غالبی دارند نگهداری نکنید.
بهترین ظرف برای نگهداری زعفران
برای نگهداری از زعفران باید از ظرفی استفاده شود که مانع نفوذ هوا، رطوبت و نور به داخل ظرف شود. ظروف فلزی با درپوش محکم و غیرقابل نفوذ بهترین ظرف برای نگهداری زعفران است.
بهترین روش نگهداری زعفران دم کرده
کیفیت نگهداری زعفران آبشده بسیار مهم است. در صورت عدم توجه به شرایط نگهداری آن، در مدت کوتاهی بطور کامل کیفیت خود را از دست می دهد.
زعفران آب شده را میتوانید برای دو هفته در فریزر نگهداری کنید.
بهترین روش این است که زعفران آب شده را در فالب یخ ریخته و در فریزر قرار دهید تا منجمد شود. هر بار که به زعفران نیاز داشتید یک یا چند قالب زعفران یخ زده را بنا به مقدار نیاز خود از فریزر خارج و ذوب و استفاده نمایید.
در صورت عدم رعایت موارد بالا در نگهداری زعفران مطمئن باشید زعفران خواص مهمی از جمله رنگ و عطر را از دست می دهد.
بهترین روش نگهداری زعفران فله
همانطور که در بالا هم به آن اشاره شد زعفران را باید در محیطی کاملا خشک، تاریک و خنک نگهداری کنید و هرگز آن را در مقابل تابش مستقیم نور طبیعی یا مصنوعی قرار ندهید.
در غیر اینصورت موجب کاهش رنگ زعفران می شود و باعث می شود کیفیت زعفران پایین بیاید و در هنگام استفاده از آن، عطر و بوی همیشگی و بی نظیر خود را از دست بدهد .
زعفران فله را باید به نحوی بسته بندی کنید که به هیچ عنوان در تماس با هوا قرار نگیرد.
دمای مطلوب حدود ۲۰ درجه سانتی گراد می باشد و رطوبت هوا هم باید کمتر از تقریبا %۴۰ باشد.
نگهداری از پودر زعفران ( زعفران سابیده شده )
زعفران سابیده شده به سرعت عطر خود را از دست میدهد. بهتر است زعفران را همیشه مناسب با نیاز مصرف خود پودر کرده و از نگهداری پودر زعفران برای طولانی مدت پرهیز کنید.
همچنین پودر زعفران را حتی برای مدت کوتاه در شرایط مناسب و در محیط خشک، خنک و تاریک نگهداری کنید.
بهترین روش نگهداری زعفران خشک
زعفران خشک در دو حالت سابیده یا سابیده نشده به مدت ۲ سال قابلیت نگهداری دارد به شرطی که در شرایط مناسب ، محیط خنک و تاریک نگهداری شده باشد.
توجه داشته باشید زعفران هرگز خراب نمیشود اما در صورت نگهداری نادرست خواص آن یعنی رنگ و عطر زعفران کاهش پیدا میکند.
ظرفی که زعفران را در آن نگهداری میکند بسیار مهم است. ظروف شیشه ای درب دار که از نفوذ هوا به داخل ظرف ممانعت میکند بهترین انتخاب برای نگهداری زعفران هستند.
نور عامل مهم دیگری است که خاصیت مواد شیمیایی موجود در زعفران را که عامل رنگ و عطر آن هستند تحت تاثیر قرار داده و باعث افت کیفیت آن میشود.
ضروریست که زعفران را در جای تاریک و دور از نورهای طبیعی و غیر طبیعی قرار دهید.
برای نگهداری از زعفران خشک برای مدت طولانی دو روش زیر وجود دارد:
نگهداری از زعفران در یخچال
زعفران دم کرده را بصورت آب شده باید در یخچال نگهداری کنید و برای جلوگیری از اتلاف عطر، آن را داخل ظرف درب داری که درب محکم و غیر قابل نفوذ در برابر هوا باشد نگهداری نمایید.
توجه داشته باشید که تحت شرایط بالا نیز نباید زعفران آب شده را برای مدت بیش از ۲ هفته در یخچال نگهداری نمود.
در صورتی که میخواهید زعفران دم کرده را برای مدت بیشتری نگهداری کنید حتما آن را داخل فربیز و بصورت فریز شده نگهداری کنید.
نگهداری از زعفران در فریزر
برای نگهداری از زعفران دم کرده بصورت مایع (آب شده) و برای طولانی مدت مناسبترین و بهترین روش برای حفظ کیفیت و عطر و رنگ زعفران، نگهداری آن در فریزر و بصورت منجمد ات که در بالا نیز به آن اشاره شد.
نگهداری زعفران چقدر مهم بوده
ممنون از مطلب مفیدتون
درود بر شما.دقیقا.شرایط نگهداری از زعفران برای حفظ رنگ و عطر آن بسیار اهمیت دارد و باید مورد توجه قرار بگیرد.ممنون از نگاه شما کاربر گرامی.
سلام.ممنون از مقاله مفیدتون.میشه بپرسم بهترین ظرف برای نگهداری زعفران چه ظرفیه؟جنس و مدلش چی باشه بهتره؟
درود برشما.بهترین ظرف برای نگهداری از زعفران و برای طولانی مدت ظروف فلزیه که فاقد هر گونه بو باشه. ظرف فلزی باید کاملا سالم و درب دار باشه طوری که به هیچ عنوان هوا به داخل اون نفوذ نکنه. ظروف فلزی چون قابلیت جلوگیری از ورود نور رو دارن و محیط تاریک برای نگهداری از زعفران ایجاد میکنند برای نگهداری از زعفران بسیار مناسب هستند.
درود بر شما.بهترین ظرف برای نگهداری از زعفران ظروف فلزی با درپوش محکم که مانع از ورود هوا و رطوبت شود و بدنه سالمی داشته باشد.