شناسایی ، پیشگیری و کنترل آفات زعفران
همه گیاهان آفات و بیماریهایی دارند ، اما آفات زعفران به دلیل اینکه زراعت آن چندین ساله است بسیار حائز اهمیت بوده و باید با دقت بیشتری کنترل شود.
مبارزه با آفات زعفران و بیماری های مزارع زعفران بخش مهمی از کشت زعفران است ، به نحوی که با کوچک ترین اهمال در این بخش از کاشت زعفران ضررهای جبران ناپذیری متوجه مزرعه شما خواهد شد.
آفات زعفران تاحد بیشتری پیاز زعفران را درگیر می کنند ، البته علف و گل زعفران نیز دچار آفت می شود که به تعدادی از آفات زعفران می پردازیم.
انواع آفات زعفران
موش
موش یکی از مهمترین آفات زعفران محسوب میشود و مهمترین جونده خسارت زا برای زعفران است ، این جانور پیاز زعفران را می خورد و باعث از بین رفتن گیاه می شود.
برای مبارزه با موش در مزارع زعفران بعنوان یکی از مخربترین آفات زعفران می توان با کشت نعناع در نزدیکی مزارع زعفران با موش مبارزه کرد، زیرا موش از بوی نعناع متنفر است .
روش دیگر اینکه تمامی سوراخ های داخل زمین را که لانه موش ها هستند به جز یک سوراخ با خاک بپوشانید و در دمای ۱۰ الی ۱۲ درجه از طریق یک سوراخ باقیمانده شیلنگ گاز پیک نیک را وارد لانه موشها کنید ، این روش باعث خفگی موشها می شود .
همچنین پذیرایی از موشها بوسیله مخلوط ۵ کیلوگرم گندم بهاضافه ۲ گرم سیانور در ۱۰۰ گرم روغن هم نتیجه ی خوبی در مبارزه با موش در مزارع زعفران میدهد.
جوجه تیغی
زعفران یکی از گیاهان مورد علاقه ی این جاندار است که جوجه تیغی را تبدیل به یکی از آفات زعفران مینماید. این حیوان پیازهای گیاه را از خاک خارج نموده، آن ها را می خورد و پوسته پیازها را باقی می گذارد
جوجه تیغی در تمام طول سال فعالیت دارد. فعالیت این موجود شبانه است و از شروع تاریکی از لانه خارج شده و قبل از طلوع آفتاب به لانه برمیگردد .
بهترین طریقهٔ کنترل که نتیجه خوبی میدهد استفاده از چوبی که طول آن حداقل دو متر است و روی آن پنبهای میپیچند و سر آن را در محلول کلروپیکرین وارد نموده و آن را در لانه ی جوجهتیغی فرو میکنند. این روش باید در دمای ۲۵ درجه و بالاتر انجام شود تا گاز موجود در این ماده، به خوبی ساتع شود.
شکار نیز یکی از راههای کنترل این آفت میباشد .
خرگوش
در فصل زمستان و در مزارع زعفران، خرگوش ها علف سبز زعفران را می خورند و پیاز را از زمین خارج میکنند .
برای مقابله با خرگوش در مزرعه زعفران خود میتوانید مزرعه را حصار کشی یا اقدام به تلهگذاری کنید. تلهگذاری با طمعههای مسموم انجام میشود و یا میتوان از برخی مواد دور کننده حیوانات مانند آربین نیز استفاده کرد.
آربین مادهایی است که بوی نامناسبی در هوا پخش کرده و حیوانات خونگرم را فراری میدهد .
کنه پیاز زعفران
کنه بیضی شکل و تیره رنگ بوده و دارای پاهای کوتاه،محکم و پرزدار است. گیاهان مورد علاقه این نوع از کنه سیب زمینی، هویج، پیاز و … هستند.این آفت به صورت مستقیم به پیاز زعفران حمله نموده و بر روی پیاز زخم هایی ایجاد می کند.
پیازهای آلوده دارای لکه های سیاه و پوسیده اند. برگ های گیاهانی که توسط این کنه آلوده می شوند، کوتاه تر و باریک تر بوده و دچار خزان زودهنگام می شوند و گل های زعفران این گیاه نیز کوچک تر و ظریف تر و با کلاله های ضعیف هستند.
| در مورد پیاز زعفران بیشتر بدانید |
یکی از مهمترین و جالبترین مواردی که در رابطه با این بیماری و انتقال آن وجود دارد این است که بیماری پیاز مادری به پیاز دختری منتقل نمیشود و در غالب موارد پیازهای دختری تکثیر شده سالم هستند.
جهت پیشگیری باید عمق کاشت پیاز ۲۰-۱۵ سانتی متر باشد ، پیازها با قارچ کش و کنه کش قبل از کاشت ضدعفونی شود ، از پیازهای سالم و فاقد لکه های تیره برای کاشت استفاده شود ، همچنین بهتر است که عمر بهره برداری از مزارع کم شود.
تریپس بنه
این آفت به رنگ زرد تا قهوه ای روشن است و دارای بالهای باریک ونوک تیز در حاشیه عقبی می باشد. روی بال های رویی دو رگ طولی وجود دارد ، در پشت برگ دو شکاف طولی عمیق ایجاد کرده و از آن برای تخمکگذاری و فعالیت پوره و حشرات بالغ استفاده میکند .
علائم خسارت بر روی زعفران ایجاد لکههای زرد تا سفید بر روی برگهای زعفران میباشد در شدت خسارت نقاط رنگپریده با پیوستن به یکدیگر لکههای رنگپریدهای را ایجاد میکند ، برگهای آلوده عموماً زودتر خزان میکنند ، آفت تریپس به صورت غیر مستقیم در کاهش عملکرد سال آینده موثر است.
کرم پیازخوار زعفران
این آفت خسارت های سنگینی بر گیاه وارد نموده و باعث نابودی گیاه از قسمت پیاز میشود.
این کرم سفید رنگ علاوه بر پیاز زعفران به سیر و سیبزمینی هم حمله میکند ، زیر خاک فعالیت دارد و باعث پژمردگی، خشک شدن و زرد شدن ناگهانی برگ های زعفران می شود.
برای مبارزه با این آفت میتوان از سم سوین استفاده کرد و یا آبیاری با آبهای آمونیاکدار انجام شود.
درصد آسیب بستگی به نوع آفات زعفران متفاوت است و بهتر است هر دوهفته یکبار از چند بخش زمین پیاز زعفران را خارج و بررسی کنید تا اگر دچار آفت شده باشد هر چه سریعتر اقدام به پیشگیری نمائید و از خسارات شدید جلوگیری نمائید.
حتما بخوانید : شیوه کشت آرمانی زعفران
آفات زعفران هم مشکلات زیادی برای کشاورز به همراه داره ، در کل ریسک های کشاورزی بسیار زیاده ، بیچاره ما کشاورزها …
همه کشاورزان که بطور سنتی فعالیت میکنند باید با نظر کارشناسان آشنا به امور علمی در کشاورزی فعالیت خود را از ریسک انواع خطرات بیمه کنند.