مقدمه
این مقاله برای ایجاد یک دید کلی در مورد درآمد و هزینههای کاشت زعفران ارائه شده و کامل نیست. لذا برای تکمیل اطلاعات دقیق با کارشناسان این حوزه مشورت حرفهای نمایید.
افزایش ۲۵۰ درصدی قیمت زعفران در یکی دو سال اخیر که ناشی از همهگیری کرونا و کاهش عرضه و افزایش تقاضا به دلیل خواص طلای سرخ برای سلامتی بوده است بسیاری را به این فکر انداخته تا در این عرصه فعالیت کاری خود را آغاز نمایند.
فعالیت کشورهای منطقه مانند افغانستان، ترکیه و امارات در زمینه تولید و بستهبندی زعفران به شکل قابل توجهی افزایش یافته است.
در افغانستان کشت زعفران به روش سنتی جریان دارد اما در جایی مثل امارات کشت هیدروپونیک مورد اقبال قرار دارد.
میتوان گفت در ایران نیز در اکثر نقاط کشور فعالیت در زمینه کشت زعفران مورد توجه خاص قرار گرفته ولی نکتهی مهمی که باید مورد توجه قرار داشته باشد این است که کسانی در کشت گلخانهای زعفران نتیجه بهتر میگیرند که تجربهی کشت سنتی زعفران را داشتهاند.
برای بررسی یک کسب و کار پیش از هر اقدامی باید برآورد درستی از هزینههای لازم برای راهاندازی آن کسب و کار داشته باشید.
در ادامه با هم به بررسی اجمالی این مبحث میپردازیم.
بررسی هزینههای کاشت زعفران
هزینههای کاشت زعفران به دو بخش اصلی تقسیم میشود :
- هزینههای آمادهسازی
- هزینههای کاشت، داشت و برداشت
هزینههای آمادهسازی کشت زعفران
این هزینهها شامل موارد زیر هستند :
- آموزش
- نمونه برداری خاک
- از بین بردن موشها
- شخم اولیه
- جمعآوری سنگلاخ
- پوسیده کردن کود
- تجویز کود
- شخم ثانویه
- ترکیب کودها
کود مورد نیاز برای مزرعه زعفران
برای هر ۱۰۰۰ متر مربع زمین ترکیب کودی زیر پیشنهاد میگردد. این ترکیب در نقاط مختلف میتواند متغیر باشد پس از کارشناسان مربوطه مشاوره تکمیلی بگیرید.
- کود گاوی ۴ تن
- کود مرغی ۱ تن
- ۱۰ درصد حجم اولیه کود کاه و کلش
- ۱۰ درصد حجم اوله کود گوگرد
- ۵ درصد حجم اولیه کوو اوره
هزینه خرید پیاز زعفران
هزینهی تامین پیاز زعفران نیز یکی دیگر از هزینههای اولیه راهاندازی کشت زعفران است.
قیمت پیاز زعفران بسته به کیفیت و اینکه از زمین دیم یا غیر دیم بداشت شده باشد متفاوت است.
پیاز زمین دیم ارزانتر است.
هزینههای حمل و نقل را که متغیر هستند نیز باید در نظر قرار دهید.
هرینه کاشت زعفران
دوره کشت زعفران دورهای هفت ساله است.
به این صورت که با کاشت پیاز در سال اول شما میتوانید تا هفت سال از مزرعه خود برداشت محصول داشته باشید.
در این مرحله شما باید هزینهی نیروی انسانی مورد نیاز برای کاشت زعفران را بپردازید.
اگر زمین مزرعه شما بیشتر از ۵۰۰۰ متر است از دستگاههای کشت نیمه مکانیزه باید استفاده شود.
در زمین زیر ۵۰۰۰ متر معمولا به ۴ یا ۵ نفر نیروی انسانی و یک تراکتور برای شیارزنی زمین نیاز دارید.
هزینه برداشت زعفران
برداشت زعفران نیز نیاز به نیروی انسانی و فضایی مناسب برای پاک کردن محصول چیده شده دارد. در این مرحله هم برای زمینهایی با مساحت کمتر از ۵۰۰۰ متر به ۴ یا ۵ نفر نیرو نیاز دارید.
هزینه فرآوری و خشک کردن زعفران
زعفران حاصل از پاک کردن گل زعفران باید خشک و سپس آماده مصرف گردد.
خشک کردن زعفران بصورت سنتی و دستگاهی قابل انجام است.
اگر روش دستگاهی مناسب کار شماست هزینه تهیه و استفاده از دستگاه خشک کن زعفران را نیز باید در محاسبات خود لحاظ نمایید.
موارد گفت شده در بالا هزینههای مربوط به سال اول کار میباشد.
بخش دیگر هزینهها هزینههای سالیانه هستند که بطور پیوسته باید انجام شوند.
هزینههای سالیانه کشت زعفران
این هزینهها مربوط به آبیاری سالیانه، استفاده از سموم دفع آفات و علف کش و تهیه مود برای کوددهی جهت حفظ غنا و ارزش غذایی خاک مزرعه میباشد.
مقدار برداشت زعفران در هر هکتار چقدر است
مقدار برداشت زعفران به عوامل متعددی بستگی دارد و متغیر است اما بطور استاندارد اگر شرایط لازم در نگهداری از پیاز زعفران و مراحل کاشت، داشت و برداشت را رعایت نموده باشد بین ۵ تا ۸ کیلوگرم زعفران خشک دسته از هر هکتار مزرعه به دست میآید.
مقدار برداشت زعفران از ۱۰۰۰ متر زمین چقدر است
در صورت رعایت اصول کار در سال اول بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ گرم زعفران خشک دسته از هر ۱۰۰۰ متر زمین مزرعه به دست میآید.
با توجه به تکثیر پیاز زعفران در سالهای بعدی اگر مدیریت و نگهداری درستی از مزرعه خود داشته باشید از سال سوم به بعد محصول مزرعه شما بیشتر نیز خواهد شد.
حتما بخوانید : آشنایی بیشتر با پیاز زعفران
درآمدزایی کشت زعفران خوبه ، اما واقعا زحمت بسیار زیادی داره که قابل تصور نیست