خواندنیهای زعفران

روش های خشک کردن زعفران

خشک کردن زعفران
۰
(۰)

خشک کردن زعفران

خشک کردن زعفران فرایندی بسیار حساس همراه با ریزه کاری های فراوان است که باید با دقت و حوصله به انجام رسد.
در کل دو روش برای این منظور شامل روش سنتی و روش صنعتی یا مکانیزه وجود دارد.
در صورت عدم رعایت جزئیات در هر دو روش با افت شدید کیفیت زعفران خشک شده مواجه خواهید شد.

خشک کردن اتویی (پرسی) زعفران

در این روش پرچم های زعفران به زیباترین و صاف ترین شکل ممکن و بدون فر خوردگی خشک میشوند.این روش هم بطور سنتی و هم بطور مکانیزه قابل انجام است و معمولا برای زعفران سوپر نگین صادراتی مورد استفاده قرار میگیرد.


خرید زعفران

این روش توسط دستگاه مخصوص این کار و به کمک فشاری که با مکش شدید هوا بر روی پرچم های زعفران اعمال میشود به انجام میرسد.حاصل کار در این روش خشک کردن بسیار زیبا و جذاب است چرا که بسیار تمیز و صاف این عمل به انجام میرسد.

روش انجام خشک کردن اتویی زعفران

یک لایه توری حریر کف سینی مخصوص دستگاه پهن شود و یک لایه زعفران روی آن پخش گردد.
یک لایه توری حریر دیگر روی آن پهن و مجدد زعفران روی آن پخش گردد.این عمل تا ۱۰ لایه قابلیت تکرار دارد.
در انتها حلقه فلزی مخصوص دستگاه روی آخرین لایه توری حریر قرار میگیرد تا کاملا کیپ شود سپس سینی را داخل دستگاه قرار می دهیم تا پس از ۱۰ دقیقه پرچم های زعفران بصورت اتویی و به شکلی بسیار زیبا خشک شوند.

بیشتر بخوانید :  ریشه زعفران چیست و چه خواصی دارد

روش سنتی برای خشک کردن زعفران

برای خشک کردن زعفران روش های سنتی نیز وجود دارد که شامل موارد زیر است :
استفاده از یک چارچوب شامل چند طبقه که سینی هایی را درون خود جای میدهند و زعفران روی این سینی ها پخش شده و در اتاقی با دمای ۴۵ تا ۶۰ درجه و تهویه هوای کافی.
در چنین محیطی کلاله زعفران ظرف مدت ۲ ساعت، ریشه زعفران طی مدت ۳ ساعت و گل زعفران در مدت ۵ تا ۶ ساعت خشک میشوند.

خشک کردن زعفران روی بخاری

در روش خشک کردن زعفران روی بخاری به دو روش عمل میگردد .
روش اول استفاده از سینی بدون چارچوب طبقه ای و قراردادن سینی ها در نزدیکی بخاری.
بسیار اهمیت دارد تا زعفران روی حرارت مستقیم قرار نگرفته و در مجاورت بخاری در معرض خشک شدن قرار گیرد.
روش دوم پخش نمودن پرچم های زعفران روی کاغذ و قراردادن آن روی بخاری با کمترین حد شعله که در طول شب تا صبح فرایند خشک شدن به اتمام میرسد.
شاید انجام روش خشک کردن زعفران روی بخاری در حجم کم و مصارف محدود مناسب باشد اما در مقادیر زیاد به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
در کل این روش توصیه نمیشود، چرا که فرایندی زمانبر توام با افت کیفی محصول و احتمال تغییر رنگ میباشد ضمن اینکه مواردی همچون رطوبت پرچم ها قابل سنجش و پایش نیست.

خشک کردن زعفران در ماکروفر

این روش نیز برای حجم های کم و مصارف خانگی مناسب بوده و در کل توصیه نمیشود.
اگر تصمیم به خشک کردن زعفران در ماکروفر داشتید رشته های زعفران را به مف=قداری داخل ظرف پهن کنید که ضخامت آن بیشتر از ۲ سانت نشود.
سپس به مدت ۳ تا ۵ دقیقه با انرژی ۷۰۰ وات در ماکروفر حرارت داده شود.

بیشتر بخوانید :  شیوه کشت آرمانی زعفران

روش مکانیزه خشک کردن زعفران

دستگاه های مخصوصی برای این منظور طراحی و ساخته شده اند که با هوای گرم در محدوده ۷۰ درجه سانتیگراد فرایند خشک شدن زعفران به انجام میرسد.
ضمن اینکه میزان رطوبت پرچم ها را در حد ۵ درصد نگه داشته و هیچ آسیبی به کلاله زعفران نمیرساند.

استاندارد رطوبت در زعفران خشک

زعفران خشک مطابق با استاندارد تعیین شده باید رطوبتی در حد ۵ تا ۱۰ درصد داشته باشد.
ملاک رایج و غیر آزمایشگاهی برای تشخیص مناسب بودن میزان رطوبت زعفران شکنندگی رشته های زعفران است.
اگر رشته های زعفران شکننده و ترد شده باشد یعنی به میزان رطوبت ۱۰ درصد رسیده.
اما اگر همچنان نرم و تنعطاف پذیر باشند یعنی رطوبت آن بیشتر از حد استاندارد است.
حتما بخوانید : کشت زعفران با روش مکانیزه

 

 

 

 

لینک همکار

این مقاله چقدر برای شما مفید بود ؟

روی ستاره کلیک کنید

Average Rating ۰ / ۵. Vote count: ۰

مطالب مرتبط

2 نظر در “روش های خشک کردن زعفران

  1. کریم پور گفت:

    خشک کردن زعفران هم خیلی سخته ها ، واقعا باید زعفران این همه ارزشمند باشه خیلی زحمت داره

    1. zarshamimstore گفت:

      یکی از دلایل گرانی زعفران زحمت فراوان کاشت و فرآوری اون برای مصرفه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *