زرد آب نام یکی از مراحل آبیاری مزرعه زعفران است .
زرد آب چه مرحله ای از آبیاری است ؟
در این مقاله قصد داریم به یکی دیگر از مراحل مهم در آبیاری مزرعه زعفران بپردازیم . این مرحله از آبیاری زرد آب نام دارد . زرد آب همان آخرین آبیاری مزرعه زعفران که معمولا درهنگام زردشدن برگها یا پس از آن انجام می شود .
مهمترین اهمیت زرد آب بخاطر حفظ رطوبت خاک و درنتیجه حفظ رطوبت پیاز می باشد که در عملکرد سال بعد نیز بسیار مهم است.
همچنین در هنگام زرد شدن برگها (برگشت عناصر از برگ به پیاز) پیاز در دوران حداقل فعالیت دوره بیداری به سر می برد و با برگشت عناصر ، غلظت یونها در داخل پیاز بصورت مقطعی بالا رفته و نیاز گیاه به آب بیشتر احساس می شود . همچنین درشت شدن پیازهای دختری در هنگام برگشت عناصر هنوز هم ادامه دارد و جهت ملایم کردن خاک اطراف و استهلاک کمتر انرژی زرد آب بسیار موثر خواهد بود.
البته پس از زرد آب رشد علفهای هرز بهاره تشدید می شود ، که به راحتی میتوان عملیات وجین را انجام داده و علف های هرز را از زمین خارج نمود .
آبیاری زرد آب چه موقع انجام می شود ؟
تاریخ دقیقی نمیتوان برای زرد آب تعریف کرد چون اقلیم ها متفاوت هستند و زمان زردشدن برگها نیز متغیر است ، اما آبیاری زرد آب زعفران معمولا رابطه مستقیم با میزان گرمی هوا در منطقه شما دارد که ممکن است زودتر و یا حتی دیرتر اتفاق بیافتد . به همین دلیل است که برای آبیاری زرد آب زعفران حتما میزان درجه هوا را باید بررسی کرد .
دلایلی مانند بارندگی کم و یا افزایش دمای زودتر از انتظار ، در بیشتر مناطق ایران باعث شده است که زعفران ها زودتر از زمان مناسب خود به مرحله خزان برسند و برگ های پیاز زعفران شروع به زرد شدن کنند. که در اصطلاح به آن خزان زودرس مزرعه زعفران گفته می شود .
زمانی که مزرعه زعفران دچار خزان زودرس شود ، دوره رشد پیاز های زعفران کوتاه می شود و زمانی که دوره رشد پیاز ها کوتاه شود ، پیاز ها به اندازه مناسب و مورد انتظار ما درشت نمی شوند و دلیل آن هم این است که ، یک الی دو ماه از طول و زمان رشد پیاز های زعفران کم می شود و پیاز های زعفران دو ماه زمان کمتر برای رشد خواهند داشت و همچنین به دلیل کمتر شدن رشد پیازها متعاقبا از تولید مزرعه هم کاسته می شود و بازدهی مزرعه زعفران ما بسیار کاهش پیدا می کند .
برای جلوگیری از مبتلا شدن مزرعه به خزان زودرس ، ما باید مزرعه زعفران را یک الی دو بار در زمستان و اوایل بهار آبیاری کنیم و زمانی این آبیاری انجام می شود که ما شاهد زرد شدن برگ ها و علف های پیاز زعفران هستیم . برای طولانی تر کردن دوره رشد پیاز های زعفران قبل از انجام آبیاری زرد آب زعفران ، باید یک بار در اواسط فروردین ماه مزرعه را آبیاری کنید تا رطوبت مورد نیاز پیاز های زعفران برای رشد حفظ شود .
میزان و مقدار آبیاری زرد آب زعفران باید در حدی باشد که آب به عمق بیست سانتی متری زمین برسد تا محیط اطراف پیاز های زعفران به طور کامل مرطوب شوند .
نکته قابل تامل این است که آبیاری زرد آب برای مزارع آلوده به کنه و قارچ بیشتر ضرر دارد تا فایده ، چون با توجه به گرمی هوا ، آبیاری و رطوبت به شدت جمعیت کنه و قارچ را بالا می برد ، ولی اگر درصد آلودگی کمتر از ۱۰ درصد باشد با توجه به اهمیت زردآب پیشنهاد می شود آبیاری فوق سبک انجام و از قارچ کش و کنه کش نیز استفاده شود .
حتما بخوانید : همه چیز در مورد مرحله آبیاری زاج آب