عوامل موثر در گلدهی زعفران بخش دوم
کیفیت آب و خاک
آب و خاک زعفران نباید شور باشد و ای سی خاک و آب باید زیر ۴۰۰۰ باشد و در صورت زیاد بودن ای سی کاهش گلدهی زعفران رخ می دهد . از نظر پی اچ هم باید نهایتا ۷٫۵ باشد که البته با این پی اچ هم مشکل جذب خواهید داشت و بسیاری از مواد غذایی جذب نخواهند شد .
ای سی : یک واحد اندازه گیری جهت بررسی میزان املاح موجود در آب و خاک است
پی اچ : یک واحد اندازه گیری است که میزان اسیدی یا قلیایی بودن یک نمونه ( آب ، خاک یا سایر مواد ) را با اندازه گیری میزان یون هیدروژن در محیط نشان می دهد.
بررسی عوامل موثر بر گلدهی زعفران
تعداد آبیاری در سال قبل
برای اینکه به عملکرد خوبی برای گلدهی زعفران برسیم باید حداقل نیاز آبی زمین زعفران را تامین کنیم و برای رسیدن به این هدف باید ۴ تا ۵ مرتبه آبیاری در سال انجام شود. که مهمترین آنها زاج آب است که بعد از برداشت گل انجام می شود و زرد آب نیز هنگام زرد شدن برگ ها می باشد .
اینجا بخوانید : زاج آب چیست ؟
اینجا بخوانید : زرد آب چیست ؟
مدیریت کنترل علف هرز
شاید یکی از دلایل اصلی کاهش گلدهی زعفران عدم کنترل علف هرز در مزارع می باشد. با بارندگی های اواخر زمستان و همچنین فصل بهار وضعیت مزارع بسیار پر علف می شود و وجود این علف های هرز تاثیر زیادی در کاهش گلدهی دارند.
اگر زمین شما در بهار پوشیده از علف هرز است به طوری که برگ های زعفران دیده نمی شود باید بدانید که انتظار گل چندانی نداشته باشید.البته شرایط علف های هرز چند ساله همچون خار شتر متفاوت است و به دلیل عمق توسعه متفاوت ریشه های خارشتر این علف را تا قبل از آبیاری مهر ماه در مزرعه خود نگه دارید ولی باقی علف ها را از بعد برداشت گل باید با وجین حذف کرد و نگذاشت در رقابت با زعفران پیروز باشند.
دقت کنید اگر برای از بین بردن علف های هرز پهن برگ از سمومی مثل سنکور استفاده کنید، به خصوص اگر دوز مصرفی را رعایت نکنید ، کاهش گلدهی زعفران اتفاق می افتد .
نگهداری از برگ های زعفران تا آخر فصل
تغذیه پیازها در انتهای فصل از برگشت مواد غذایی ذخیره شده در برگها میباشد پس تا خشک شدن کامل برگ ها، از درو کردن و یا چرانیدن برگ ها خودداری کنید در صورتی که به هر دلیل برگها زودتر حذف شوند پیازها در همان سایز باقی می مانند و به خاطر کاهش وزن پیازها عملکرد زعفران به شدت کاهش خواهد داشت .
کشت مخلوط
متاسفانه در بعضی موارد دیده می شود همزمان با زعفران یک محصول دیگر مثل جو و یا خاکشیر در همان زمین کشت می شود، کشت مخلوط باعث رقابت شدید با زعفران شده و از آب و مواد غذایی موجود در خاک استفاده می کند و محصول سال بعد زعفران را به شدت کاهش می دهد .
ریختن خاک و ماسه
بعضی مواقع که عمق کشت کاهش پیدا می کند ، کشاورزان از خاک و ماسه برای افزایش عمق کشت استفاده می کنند و در صورتی که این خاک یا ماسه کیفیت نداشته باشد مثلا شور باشد یا بافتی رسی داشته باشد می تواند موجب کاهش عملکرد شود. در مواقعی هم ریختن خاک زیاد در سطح باعث افزایش عمق پیاز ها شده و با خفگی پیازها در نهایت موجب کاهش عملکرد می شود.
تسطیح مزرعه بعد از کشت
متاسفانه در مواردی دیده می شود هنگام کشت سطح مزرعه مسطح نشده است و در سالهای بعد از کشت آبیاری با مشکل روبرو می شود در این صورت در مواردی کشاورز در تابستان با تراکتور اقدام به مسطح کردن زمین می کند که این باعث میشود در آن سال گلدهی زعفران و در نتیجه محصول به شدت کاهش پیدا کند .
سن مزرعه
در سال های اول تا پنجم بعد از کشت به خاطر افزایش تعداد پیاز هر ساله افزایش عملکرد خواهیم داشت بعد از آن چند سالی مقدار عملکرد ثابت خواهد ماند و بعد از ۸ سال به بالاتر کاهش عملکرد خواهیم داشت و دلیل آن هم بالا آمدن پیازها و نزدیک شدن به سطح خاک و همچنین ضعیف شدن خاک از نظر مواد غذایی می باشد.
حتما بخوانید : عوامل موثر بر گلدهی زعفران بخش اول