آشپزی

طرز تهیه شیر برنج

شیر برنج

آشنایی بیشتر با شیر برنج

پودینگ برنج یا همان شیر برنج خودمان تقریباً در هر نقطه ای از جهان یافت می شود و روش های پخت متنوعی دارد.

شیر برنج در کشورهای مختلفی مثل خاور دور ، خاور میانه ، شمال آفریقا ، اروپا ، کانادا و ایالات متحده ، آمریکای لاتین و کشورهای حوزه دریای کارائیب و … برای وعده های غذایی مختلف و در انواع گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد .


خرید زعفران

به طور معمول شیر برنج یک نوع چاشت است که از شیر و برنج تهیه می شود و با شکر یا شیره انگور و سایر شیرین کننده های محلی مخصوص هر منطقه مصرف می شود .

به آن در برخی نقاط آش شیر نیز می گویند .

خواص

پیرامون خواص شیربرنج باید گفت به‌جهت دارا بودن شیر منبع غنی از کلسیم است .

به جهت دارا بودن برنج سرشار از ویتامین های گروه “ب” خواص بی نظیری برای قلب و همچنین تحکیم استخوان ها دارد .

همچنین به دلیل استفاده از طعم دهنده های مختلف از قبیل زعفران ، هل و گلاب آرامش بخش و مقوی است .

در اکثر شهرهای استان خراسان شیربرنج بسیار محبوب است و به دلیل کشت و رواج استفاده از زعفران در این مناطق اکثرا شیر برنج زعفرانی استفاده می گردد . معمولا درهنگام سرو از شیره انگور به عنوان شیرین کننده استفاده می شود .

با حذف شکر در این روش استفاده به ارزش غذایی شیربرنج افزوده می شود .

در استان مازندران مراسمی تحت عنوان تمنای باران وجود دارد که در یکی از آیین‌های آن ، همهٔ اهالی شیر برنج درست کرده ، میل می کنند و مقداری از آن را با این باور که باران ببارد ، روی پشت بام می‌ریزند.

طبع شیر برنج از دیدگاه طب سنتی

از منظر حکمای طب سنتی طبع برنج از نظر سردی و گرمی معتدل و از نظر تر یا خشک بودن متمایل به خشک است.طبع شیر پاستوریزه گاو نیز سرد و تر است. اگر برای تهیه شیر برنج از شیر گوسفند استفاده کنید طبع معتدل تری دارد. در مجموع طبع شیر برنج معتدل متمایل به سردی است.

مصلحات شیر برنج

بهتر است شیر برنج با کمی دارچین، عسل، شیره خرما یا شیره انگور بعنوان شیرین کننده میل شود چرا که این مواد با طبع گرم خود طبع سرد شیر برنج را کنترل میکنند.

افراد با مزاج گرم بهتر است شیر برنج را با کمی شکر شیرین و میل کنند.

موارد احتیاط در مصرف شیر برنج

  • افرادی که معده آنها نسبت به شیر حساس است کمتر از این غذا استفاده کنند.
  • شیر برنج چاق کننده است و کالری زیادی دارد و در میزان مصرف باید دقت شود. این غذا برای افراد مبتلا به دیابت مناسب نیست.
  • افرادی که مزاج شرد دارند از مصرف زیاد و بدون مصلحات خودداری نمایند.

مواد لازم

  • برنج نیم دانه ۱ پیمانه
  • شکر ۵/۱ پیمانه
  • شیر ۵۰۰ گرم
  • پودر هل نصف قاشق چایخوری
  • خامه ۳ قاشق غذاخوری
  • گلاب ۲ قاشق غذاخوری
  • زعفران دم کرده غلیظ ۲ قاشق غذاخوری

طرز تهیه

در ابتدا جهت آماده سازی شیر برنج زعفرانی ، می بایست برنج را خوب بشورید و برای چند ساعت خیس کنید .

در ادامه و پس از گذشت حدود ۴ ساعت از خیس نمودن برنج می توانید آن را آبکش کنید و به همراه ۳ پیمانه آب و پودر هل داخل قابلمه سایز مناسب ریخته و روی حرارت ملایم اجاق گاز قرار دهید تا برنج بپزد و لعاب انداخته وکاملا شکفته شود .

هر از گاهی هم بزنید تا برنج ته نگیرد . اگر برنج بعد از تمام شدن مقدار آب ریخته شده هنوز نپخته بود می توانید به تدریج کمی آب اضافه کنید.

پس از اینکه برنج کاملا پخت می توانید شیر را اضافه کنید .

باید مخلوط برنج و شیر را مداوم هم بزنید تا شیر بجوش آید و گرم شود .

وقتی به غلظت رسید شکر را اضافه کنید و به آرامی هم بزنید تا شکر به خوبی در مخلوط حل شود .

به این نکته باید دقت داشته باشید اگر برنج خوب نپخته باشد زمانی که شکر اضافه شود مانع پخت مناسب برنج می شود ، پس حتما اجازه دهید برنج کامل بپزد سپس شکر را اضافه نمایید .

وقتی شکر حل شد می توانید گلاب و زعفران دم کرده را اضافه کنید و هم بزنید تا زعفران رنگ بگیرد .

وقتی شروع به لعاب انداختن کرد وقت اضافه کردن خامه فرا رسیده است ، خامه را اضافه کنید و همچنان به آرامی هم بزنید.

پس از گذشت زمان کمی می توانید شیر برنج زعفرانی را از روی حرارت بردارید و داخل کاسه بکشید و صبر کنید تا سرد شود و به اصطلاح رویه ببندد .

پس از سرد شدن شروع به تزئین شیر برنج زعفرانی نمایید .

برای تزیین می توانید از غنچه گل محمدی ، پودر دارچین ، خلال بادام و خلال پسته استفاده کنید .

همچنین اگر در نظر دارید از شیره انگور موقع سرو بهره ببرید باید دقت داشته باشید که در موقع پخت شکر را حذف و یا مقدار پیمانه شکر را نصف در نظر بگیرید و شیره انگور را جایگزین نمایید .

شیر برنج زعفرانی خوش رنگ و مقوی آماده است ، میل بفرمایید و لذت ببرید .

نوش جان !

حتما بخوانید : طرز تهیه نبات زعفرانی

 

 

 

 

 

 

لینک همکار

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

2 نظر در “طرز تهیه شیر برنج

  1. نرگس گفت:

    مطلب خوبی بود ، شیربرنج با شیره انگور هم ترکیب خیلی خوبی میشه.

    1. zarshamimstore گفت:

      خواهش میکنم.شیر برنج زعفرانی رو با شیره انگور همیشه توصیه میکنیم.محشره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *