شیرینی پزی

نبات زعفرانی

نبات

تاریخچه تهیه و استفاده از نبات

در مورد تاریخچه‌ی نبات منبع خاصی وجود ندارد ولی آن‌چه آشکار است این است که نخستین بار در تاریخ توسط مردمان ایران زمین و شبه قاره هند تهیه و مصرف می‌شده است.

اسم این محصول به معنی گیاه بوده که منشا آن در نحوه‌ی استفاده مصریان و ایرانیان باستان از گیاهان داروئی به این شکل می‌باشد .

می توان گفت نبات نسل اول آبنبات‌های امروزی است. یکی از پرمصرف‌ترین انواع آن شکل چوبی و شاخه است.


خرید زعفران

اغلب از مدل شاخه برای تزئین سفره‌های عقد و هفت سین و از نبات چوب دار برای شیرین کردن چای و نوشیدنی‌های گیاهی استفاده می‌شود .

همه ما تجربه تسکین دل درد پس از مصرف این محصول بویژه بصورت حل شده در چای گرم را داریم.

به همین سبب مادربزرگ ها برای هر دردی نسخه آن را تجویز می کردند.

خواص درمانی نبات از دیدگاه طب سنتی

اگر بخواهیم به مهمترین خواص درمانی آن اشاره نماییم باید بگوییم ملین است ، در بیماری ریه و کاهش نفخ بسیار موثر است ، در تسریع و تسهیل هضم غذا و کاهش رفلاکس معده تاثیر دارد.

چون طبع نبات گرم است برای برطرف نمودن طبع سرد بسیار موثر است.

در کل نبات از دیدگاه طب سنتی نقش موثری در کمک به کنترل عوارض و ناراحتی های گوارشی و مزاجی دارد.

اگر دچار بیماری دیابت نیستید بصورت کنترل شده از آن به همراه چای یا انواع دمنوش های گیاهی استفاده کنید.

در گذشته فقط انواع زعفرانی و سفید ( ساده ) رواج داشت اما امروزه تنوع زیادی در طعم های نبات وجود دارد.

نبات در چه طعم هایی تولید می شود

  •  سفید ( بدون هیچ طعم دهنده ای)
  •  زعفرانی
  •  هل سبز
  •  دارچین
  •  نعنا
  •  گل محمدی
  •  به لیمو
  •  گل گاو زبان
  •  چای ترش

و بسیار طعم های دیگر … البته نوع زعفرانی همچنان پرچمدار است و هنوز در نوع خود از لحاظ طعم و رنگ منحصر بفرد است.

نبات در چه اشکالی تولید میشود

 چوبی

نباتی است که بلورهای آن به دور یک چوب تشکیل می‌شود. از خواص ویژه و ممتاز نبات چوبی نسبت به انواع نی دار پلاستیکی آن است که چوب کاملاً بهداشتی است و برخلاف نی‌های پلاستیکی غیر بهداشتی و سرطان زا نمی‌باشد .

 نبات

بلورهای نبات که به دور یک نخ (از جنس پنبه) تشکیل شده است .

 مخلوط

تکه هایی از این محصول که در کف و جداره‌ی پاتیل‌ها تشکیل می‌شود که به دلیل غلظت خیلی زیاد شیره در کف پاتیل‌ها باعث تخته شدن آن‌ها می‌شود که به دلیل شکل نامنظم آن بیشتر به صورت فله عرضه می‌گردد ، از لحاظ شکل کمی نامناسب اما از لحاظ کیفیت بسیار خوب است .

پودر

همان خرده‌های محصول است که کمی از شکر درشت‌تر بوده و از قابلیت حل شدن بالا برخوردار است.

این محصول برای هتل ها ، رستورانها و کافی شاپ ها بسیار مناسب است.

 

محصول خوب دارای طعم شیرین و به رنگ سفید یا زعفرانی، دارای نگین‌های درشت و از نظر ضخامت دارای قطر کمی می‌باشد. بهترین مشخصه برای محصول اعلاء شفافیت بلور آن می‌باشد.

در ادامه به مواد لازم و طرز تهیه نوع زعفرانی می پردازیم.

مواد لازم و طرز تهیه نبات زعفرانی

مواد لازم

  • آب ۱ پیمانه
  • شکر ۲ پیمانه
  • زعفران دم کرده به مقدار لازم

 

طرز تهیه

برای تهیه ، آب و شکر را با هم روی حرارت قرار داده و هم بزنید تا وقتی که شکر ذوب شود .

بعد از حل شدن شکر در آب شعله اجاق گاز را خاموش کنید و ۱۰ دقیقه به آن زمان بدهید تا خنک شود . پس از گذشت این زمان چند شیشه به دلخواه و با عمق مناسب انتخاب کنید و مخلوط شکر و آب را داخل آن‌ها بریزید . به دلخواه به یکی زعفران ، یکی ساده و دیگری را می توانید با رنگ خوراکی مجاز و یا پودر هل ، زنجبیل و … مخلوط کنید و کنار بگذارید .

چند عدد سیخ چوبی را اول داخل آب قرار داده و پس از آن داخل شکر بغلتانید.

سیخ های چوبی را داخل ظرف بگذارید و با چند گیره فیکس کنید تا تکان نخورد(سیخ ها رو به صورتی داخل ظرف قرار دهید که ته آن به ته ظرف نرسد). بعد از چهار تا پنج روز محصول اولیه تشکیل می‌شود.

در طی این زمان ظرف ها را اصلا تکان ندهید و اجازه دهید بلورها شکل بگیرند .

بعد از گذشت این مدت محصول خیس را از داخل شیشه بیرون بیاورید و از یک بند با کمک گیره آویزان کنید تا نبات خشک شود به همین سادگی نبات سالم و خانگی تهیه و استفاده نمایید.

حتما بخوانید : پودینگ با طعم زعفران

 

 

 

 

 

لینک همکار

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

یک نظر در “نبات زعفرانی

  1. لطف الله گفت:

    نبات زعفرانی کاربردهای زیادی داره واقعا
    باید تشریف بیارید استان خراسان مخصوصا شهرهای مرزی
    ببینید چه چای نباتی میزنن هر روز
    نگم دیگه…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *