تاریخچه پیدایش ته چین
ته چین یا ته انداز یک غذای اصیل ایرانی است که از مخلوط برنج ، انواع گوشت [ که البته با گوشت مرغ متداول تر است ] ماست ، تخم مرغ و زعفران ایرانی درست می شود .
داستانی وجود دارد که می گویند یک روز یکی از آشپزان دربار هنگام درست کردن چلو مرغ سهواً اشتباه میکند و پلو شفته می شود ،
آشپز از ترس توبیخ و تنبیه ، به زعفران متوسل می شود و ماست به برنج اضافه می کند و مرغ را لا به لای آن می ریزد ، و به این ترتیب اولین ته چین یا ته انداز خلق شد.
جالب است بدانید که در کشور مراکش ، در شمال غرب آفریقا غذایی به نام تاچین وجود دارد. تاچین در واقع کلمه عربی شده ته چین خودمان است، که این غذا شبیه به نوع ایرانی یا همان لاپلوهایی است که در ایران پخته می شود .
[ نکته بسیار مهم : ] جهت بالا بردن کیفیت این غذا باید حتما از برنج خوش عطر ایرانی استفاده کنید .
عطر زعفران هم بسیار مهم است پس لازم است از زعفران مرغوب استفاده شود .
انواع ته چین یا ته انداز
برخلاف تصور اکثریت که گمان می کنند تنها نوع از این غذا ته چین مرغ است ، انواع مختلفی از ته چین [ ته انداز ] وجود دارد مثل :
- ته چین گوشت [ یکی از بهترین ته چین های گوشت متعلق به شهر گرمسار در استان سمنان است که در ایران شهرت دارد . ]
- گوشت و بادمجان
- اسفناج
- میگو
- دنده
- ته چین ماهی
که البته برنج در همه مدل ها به یک شکل طبخ می شود .
در ادامه به بررسی طرز تهیه ته چین مرغ زعفرانی که متداولترین شکل آن محسوب می شود می پردازیم .
موادلازم
[ مناسب برای ۶ نفر ]
- برنج ۴ پیمانه
- گوشت مرغ ۶ تکه
- ماست پرچرب ۱۵۰ گرم
- پیاز یکعدد
- زعفران دم کرده ۶ قاشق غذاخوری
- پودر پاپریکا و سیر به مقدار لازم
- نمک ، فلفل سیاه ، زردچوبه به مقدار لازم
- روغن مایع به مقدار لازم
- زرده تخم مرغ ۳ عدد
طرز تهیه ته چین مرغ زعفرانی
شما می توانید از ۶ تکه سینه یا ران مرغ استفاده کنید ، همچنین ساق هم مناسب است اما باید بیشتر از ۶ تکه در نظر بگیرید.
در نظر داشته باشید که کمی زودتر می بایست به مدت چند ساعت تکه های مرغ را با پیاز خرد شده ، کمی نمک ، پودر سیر و پاپریکا و دو قاشق زعفران دم کرده مزه دار کنید . همچنین برنج را در آب و نمک خیس کنید.
در ابتدا یک سمت تکه های مرغ مزه دار شده را در مقدار کمی روغن سرخ کنید ( دقت کنید فقط یک سمت تک های مرغ را سرخ کنید) ، همزمان برنج را در آب کمی بجوشانید تا حدی که برنج خیلی نرم نشود .
قابلمه مورد نظرتان را روی اجاق گاز قرار داده و کف آن مقداری روغن ریخته و صبر کنید روغن داغ شود ، پس از آن تکه های مرغ را از سمتی که سرخ نشده کف قابلمه بچینید ، سمتی که سرخ شده رو به بالا قرار بگیرد.
برنج را با چهار قاشق زعفران دم کرده و با ماست و زرده تخم مرغ مخلوط کنید و نیمی از آن را روی تکه های مرغ بریزید، به طوری که اطراف و روی تکه های مرغ را بپوشاند و همچنین با استفاده از گوشت کوب کمی برنج ها را کف قابلمه فشار دهید.
اینک مابقی برنج زعفرانی مخلوط شده با ماست را اضافه کنید و درب قابلمه را بگذارید ، شعله اجاق گاز را ملایم رو به کم تنظیم کنید تا ته چین زعفرانی شما حدود ۱ الی ۱ ساعت و نیم حسابی دم بکشد و سمت دیگر تکه های مرغ نیز سرخ شوند .( از شعله پخش کن هم می توانید در این قسمت بهره ببرید)
بعد از اینکه این مدت زمان سپری شد می توانید ته انداز زعفرانی خود را در یک دیس مناسب به صورت قالبی برگردانید و از زرشک و خلال بادام یا خلال پسته نیز جهت تزئین و سرو استفاده نمائید.
از این غذای اصیل و خوشمزه لذت ببرید . نوش جان !
حتما بخوانید : طرز تهیه مرغ خامه ای هندی